Word gratis lid. Je ontvangt de nieuwsbrief en leuke aanbiedingen. Je kunt op artikels reageren, foto's delen en meedoen aan discussies op het forum.
Cookies op 50plusser.nl
50plusser maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. 50plusser gebruikt functionele en analytische cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen tracking cookies om u gepersonaliseerde advertenties te tonen en om buiten de website van 50plusser relevante aanbiedingen van 50plusser te doen. Ook worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken.
Door op Akkoord te klikken gaat u hiermee akkoord.
Gisteren heb ik er nog een grote pan vol van gemaakt.....een heerlijke, goed gevulde Marokkaanse maaltijdsoep.
Het recept is eigenlijk vegetarisch, maar je kunt er ook vlees (in mijn geval gehaktballetjes) aan toevoegen.
Dit heb je nodig:
1 grote rode paprika;
2 middelgrote uien;
3 tenen knoflook;
3 stengels bleekselderij;
1/2 bosje verse koriander;
320 gram groene linzen (even spoelen in een vergiet onder de kraan);
1 groot blik (800 gram) kikkererwten;
1/2 theelepel kaneelpoeder;
1/2 theelepel gemberpoeder;
1/2 theelepel kurkuma;
flinke mespunt chilipeper of 1 verse rode peper, fijngehakt (zonder de pitjes);
1 1/2 liter water;
2-3 bouillonblokjes, verkruimeld;
3 eetlepels olijfolie;
1 blik tomaten op sap (400 gram);
het sap van een halve citroen.
Zo maak je het:
Haal pitjes en witte delen uit de paprika en snijd in kleine stukjes.
Was de stengels bleekselderij goed en snijd die ook in stukjes.
Hak de uien (niet al te fijn) samen met de tenen knoflook.
Spoel de linzen, laat uitlekken en houd apart.
Doe de gekookte kikkererwten uit blik in een vergiet, spoel ze af onder de kraan en laat uitlekken; houd apart.
Snijd of maal (in een keukenmachine) de tomaten fijn.
Hak de verse koriander zeer fijn.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote soeppan.
Voeg er de gehakte uien, de knoflook, de paprikastukjes en de stukjes bleekselderij toe.
Vermeng alles met een houten lepel en fruit het tot de stukjes zacht zijn.
Doe er dan de specerijen, de verkruimelde bouillonblokjes en de gespoelde linzen bij, roer door elkaar en overgiet met 1 1/2 liter lauw water.
Breng het geheel aan de kook, zet het gas laag, doe het deksel op de pan en laat ongeveer 45 minuten pruttelen.
Voeg er dan de gekookte kikkererwten, de tomatenmassa, de fijngehakte verse koriander, het sap van een halve citroen (en evt. 250 gram tot kleine balletjes gedraaid rundergehakt) aan toe.
Laat de soep nog 15 minuten zachtjes koken.
(op de afbeelding zie je een in de soep gepocheerd ei; ook erg lekker...)
Dien op in mooie grote kommen met daarbij warm Marokkaans brood.
Geplaatst door Amber Klik hier en bekijk alles van Amber
Je recept gelezen. Lijkt mij heerlijk. Ga ik beslist een keer maken. Ik hou wel van linzen en kikkererwten.
Bedankt voor het delen,
gr. Yvonne
50plusser.nl
30 sep 2010 08:26
Jaaaa, dat is lekker. Ik ga dit deze week proberen te maken. Bedankt :grin:
Lia61
02 okt 2010 10:39
Hoi Amber
Bedankt voor het recept lijkt me heerlijk Ik maakte hem zo al maar zonder de kikkererwten Dus ga dit zeker mnaken Groet Lia
Amber
15 feb 2011 23:56
Een beetje een reactie van mij als "mosterd na de maaltijd"; ik lees jullie reacties eigenlijk nú pas.
Het is mijn eigen schuld; ik ben vergeten het hokje "waarschuwen als er gereageerd is" aan te klikken (dat vergeet ik wel vaker).
Ik hoop in elk geval dat jullie dit een lekkere soep vonden;ík vind dat in elk geval wel, want ik maak 'm nog vaak.
Ik ben een echt "soepmens" dus ik maak soms wel twee keer per week een lekkere maaltijdsoep zoals deze. Pytagoras: worden kikkererwten en linzen ook vaak gebruikt in de Spaanse keuken?