Regels en algemene voorwaarden
Over 50plusser.nl / Forumregels / Moderators
Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk


50plusser.nlAdministrator
Administrator
Lid sinds: 11-12-2005
Antw.: 3245
Ma Mei 24, 2010 5:14 pm Reageer met quote

Forumregels en Algemene voorwaarden

Op alle onderdelen van 50plusser.nl en het forum gelden een aantal regels voor reacties en artikelen die worden gedeeld. Iedereen die iets schrijft wordt verondersteld van deze regels op de hoogte te zijn. Berichten die niet aan de regels voldoen kunnen worden verwijderd.

Let vooral op het kopje Copyright aangezien je zelf verantwoordelijk bent voor de content in de vorm van tekst of foto's die je openbaart.

Naast de expliciete regels die je hieronder vindt geldt er op dit forum een 'algemene forum etiquette'. Zo worden mogelijk kwetsende of beledigende uitspraken niet getolereerd, evenals commerciële oproepen of acties.

1. Kijk eerst rond en stel jezelf voor
Kijk even rond voordat je een vraag stelt of reageert. Dit forum bevat een krachtige zoekfunctie. Wellicht is het antwoord al beschikbaar. Zo niet, deel je vraag in de categorie die het meest van toepassing is. Ben je nieuw dan kun je ervoor kiezen om jezelf binnen dit onderwerp voor te stellen.


2. Bericht plaatsen

2.1 Gebruik een duidelijke titel
Vul tijdens het opmaken van een nieuw bericht een duidelijke omschrijving in bij het onderwerpsveld. Voordat een lezer op een onderwerp klikt moet al redelijk duidelijk zijn de inhoud over gaat. Gebruik dus geen onderwerp als `Help` of `Ik heb een probleem`, maar omschrijf het probleem..

2.2 Tekstgebruik
Gebruik geen hoofdletters of overdadige leestekens om aandacht op te eisen
Het is niet toegestaan om een onderwerp in alleen maar hoofdletters te typen. Dit wordt gezien als schreeuwen, en dat is niet beleefd. Ook series uitroeptekens of vraagtekens worden niet op prijs gesteld.


3. Het puntensysteem

3.1 Het puntensysteem
Hieronder vind je de gedragsregels voor het forum. Het moderatieteam werkt via een puntensysteem. Heb je 10 punten dan volgt er een tijdelijke ban van 7 dagen. Heb je in één keer 25 punten gekregen of ben je voor de derde keer voor 7 dagen verbannen dan volgt er een permanente ban.

Als een moderator punten uitdeelt wordt deze actie gemotiveerd binnen het onderwerp waarin de overtreding is begaan. Bij het uitdelen van een ban motiveert de moderator deze actie met een kort bericht op dit forumonderwerp Moderatormededelingen en feedback. Hier kun je als lid ook altijd op acties van het moderatieteam reageren.

Strafpuntenoverzicht
Bedreiging van forumleden of moderatoren 25 punten
Enquêtes 25 punten
Spam 10 punten
Roep om een ban voor een ander forumlid 10 punten
Discriminatie 5 punten
Uitvoerige discussie op het forum over beslissingen van de moderator voeren 3 punten
Aanzetten tot haat of geweld 5 punten
Privacy-schending van privé informatie van forumleden 5 punten
Schending van de richtlijnen voor het plaatsen van een artikel 3 punten
Bumpen 3 punten
Baggeren 2 punten (zie 5.4 Baggeren in serieuze topics)
Crossposting 2 punten (zie 4.8 Crossposten)
Off-topic reacties 1 punt (zie 4.9)
Flamen en terug flamen 2 punten (zie 5.1 Flaming)
Trollen 4 punten (zie 5.0 Trollen)
Je mening of vraag als feit brengen 3 punten
Schreeuwerig tekstgebruik 1 punt
Metadiscussies 2 punten (zie 5.6)
Splijtende opmerkingen 2 punten (zie 5.5 Overbodige opmerkingen bijvoorbeeld)
Informatieverzoek over productie explosieven, drugs of giftige stoffen 25 punten
Illegale uitingen of verzoeken hierom 25 punten
Berichten waarin wordt opgeroepen om andere leden te negeren of boycotten. 10
Spam: In zowel posts als signatures is het niet toegestaan commerciële, ideële of charitatieve of anderszins promotionele meldingen te doen. Het noemen van één site als bronvermelding is natuurlijk geen probleem, het moet echter niet op promotie gaan lijken.4. Gedragsregels
4.0 Een reactie moet bijdragen aan de discussie
Vermijd dus reacties in de trend van `Vind ik ook` of `Nee, natuurlijk niet!`. Op deze manier willen we een discussie laten draaien om feitelijkheden. Een reactie om enkel een onderwerp opnieuw onder de aandacht te brengen is ook niet toegestaan. Moderatoren verwijderen dergelijke berichten.

4.0.1 Een mening of gevoel als feit brengen
De meeste ruzies op het forum ontstaan doordat mensen geen verantwoording voor hun uitlatingen nemen. Uitlatingen die als feit worden gecommuniceerd kun je niet zonder onderbouwing of verwijzing naar een goede degelijke bron als feit communiceren. Vaak wordt iets als feit gecommuniceerd terwijl achteraf blijkt dat het een mening of gevoel betreft.

vb: “De lucht in Nederland stinkt” of “ik vind of ik denk dat de lucht in Nederland stinkt”

Let dus op dat je niet iets als feit brengt dat je niet via een bronverwijzing kunt verantwoorden. En als je een gevoel of gedachte communiceert, zeg dat er dan duidelijk bij. Als een discussie hierdoor uit slecht verloopt zal de moderator of waarschijnlijk een andere lezer je op je verantwoordelijkheid wijzen en een goede bron voor de uitspraak eisen. Kun je die niet geven dan zal je geheel of gedeeltelijk terug moeten komen op wat je hebt gezegd.

4.1 Respecteer medegebruikers
Behandel andere leden zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Blijf jezelf ervan bewust dat er een mens aan de andere kant van het beeldscherm zit en dat er op een geschreven forum snel misverstanden kunnen ontstaan.

4.2. Vrijheid van meningsuiting
Moderatoren worden er wel eens van censuur beschuldigd waarbij de gecensureerde zich beroept op het feit dat Nederland een vrij land is, met vrijheid van meningsuiting. Daar willen we het volgende over kwijt:

De vrijheid van één individu mag echter de vrijheid van de anderen niet schaden of beperken. Een beroep op vrijheid van meningsuiting is, zoals in het echte leven, alleen terecht als de normale regels van fatsoen in acht worden genomen! .

4.3. Frustraties of belangen omtrent 1 onderwerp
Leden die het forum gebruiken om frustraties over 1 onderwerp in zoveel mogelijk discussies te ventileren worden na verloop van tijd verbannen. Daar is het forum van 50plusser.nl niet voor bestemd. Hetzelfde geldt voor digitale Jehova's die alleen maar over het geloof posten zonder open te staan voor de mening van de ander.

4.4 Doe geen persoonlijke aanvallen!
Je mag ideeën en stellingen aanvallen, maar niet de mensen achter die mening.

4.5 Wees zuinig met quoten
Het is verleidelijk om bij een antwoord simpelweg op `quote` te klikken en je reactie eronder te zetten. Probeer alleen relevante tekst te quoten.


4.6 Copyright
Volgens de auteurswet is het niet toegestaan om teksten of foto’s van andere websites of rechthebbenden opnieuw te openbaren, dus te delen. Je kunt een artikel delen door hiervan een kleine inleiding te delen en daaronder met een link en bronvermelding naar het volledige artikel te verwijzen. Als je tekst van internet deelt, link dan altijd door naar de bron zodat lezers je quote in perspectief kunnen plaatsen. Deel je iets uit printmedia, vermeld dit dan.

Als je een quote of inleiding uit een artikel deelt, voorzie die dan altijd van een motivatie over waarom je dat doet of wat je van de tekst die je deelt vindt. Je wilt iets duidelijk maken met je bericht, doe dat dus ook.

Foto’s die je niet zelf hebt gemaakt mag je nooit zonder uitdrukkelijke toestemming van de rechthebbende openbaren. Doe je dit toch, dan wordt je in het geval van een aanklacht voor de gemaakte schade en boete doorbelast. Boetes kunnen al gauw tot 250 en 2500 euro oplopen.

4.7 Laat geen e-mailadres achter
Een oproep om reacties binnen een onderwerp verder via e-mail te voeren is niet toegestaan.


4.8 Crossposten:
Het crossposten van berichten uit topics op andere internetforums is niet toegestaan, ook het quoten van berichten vanuit andere topics op 50plusser kan slechts in uitzonderlijke gevallen worden toegestaan. Belangrijk is dat de discussie centraal blijft. Ook niet in het ene topic over het andere topic gaan praten.

4.9 Discussie centraal houden, en bij het onderwerp blijven:
Om de discussie centraal te houden, niet een tweede topic starten als er over het zelfde onderwerp al een andere discussie loopt. Het tweede topic over het zelfde onderwerp wordt door de moderators gesloten of samengevoegd met het eerste. Dus niet voor elk argument in dezelfde discussie een nieuw topic openen.
Wel kan een tweede topic gestart worden naar aanleiding van een off-topic opmerking in een discussie. Het reageren op een off-topic opmerking in de discussie zelf kan het discussieonderwerp veranderen. Dan is het wenselijker dat de zijdelingse discussie (met een eigen onderwerp) een eigen topic krijgt.
Moderatoren kunnen een topic splitsen als er op een zijweg wordt doorgegaan, of de off-topic reacties modereren als afsplitsing geen optie is.

5.0 Trollen:
Trollen is expres reacties proberen te ontlokken door provocatie. In het bijzonder door provocatie "flames" van anderen proberen te ontlokken. Een zgn "Internet Trol" probeert mensen waar mogelijk tegen de haren in te strijken om hen zo uit de tent te lokken.
Als u zich door een troll-bericht laat uitlokken kunt u met de moderator te maken krijgen, dus het is beter om het trol bericht te negeren. Het spreekt voor zich dat degene die een troll bericht plaatst ook met de moderator te maken krijgt.
Natuurlijk worden uitdagende berichten die de discussie kunnen verlevendigen wel gewaardeerd, maar een trol-bericht onderscheidt zich hiervan doordat het bij de trol gaat om het uitlokken van felle verontwaardigde reacties.

5.1 Flaming
Flaming is het plaatsen van berichten op het internet die aanvallend of beledigend zijn (bijvoorbeeld een discussieforum). Dit kan met opzet worden gedaan of zonder er goed bij na te denken. Zulke berichten worden flames genoemd. Flames worden vaak geplaatst als antwoord op een zogenaamde flamebait: een reactie bedoeld om een flame uit te lokken, een provocatie. Een flame kan elementen van een normaal bericht bevatten, maar kan door zijn bedoeling onderscheiden worden van een normaal bericht. Een bewust geplaatste flame is nooit bedoeld om constructief bezig te zijn, een standpunt te verduidelijken of andere mensen te overreden. Het langere tijd over en weer posten van flame-berichten wordt een flamewar genoemd. Soms worden hele nieuwsgroepen een tijd lang geheel gevuld met dergelijke wars.

5.2 Schreeuwerig tekstgebruik in de discussietopics:
Hieronder valt capslock tekstgebruik, het gebruik van heel grote vette letters, of vette letters in combinatie met een opvallende kleur. Ook overdadig leestekengebruik. Het wordt gewaardeerd als u in de discussietopics met normaal tekstgebruik reageert.
Schreeuwerig tekstgebruik kan gemodereerd worden, en bij hardnekkig schreeuwerig tekstgebruik kunnen berichten verwijderd worden. Ook topictitels mogen niet alleen in hoofdletters.

5.3 Flooding:
"Flooding" is "overspoelen" en dat overspoelen gebeurt vaak met enorme lappen tekst, en/of het openen van meerdere topics tegelijkertijd over hetzelfde onderwerp of met dezelfde strekking. Hierboven al ter sprake gekomen.
Moderatoren proberen die overspoeling, waar het voor andere gebruikers ergerlijk wordt, tegen te gaan.

5.4 Baggeren in serieuze topics:
Baggeren is een serieuze discussie vervuilen met onzin met het doel om de discussie te ondermijnen. Af en toe een lolletje als relativerende opmerking mag natuurlijk wel, en er mag ook wel op gereageerd worden, maar het moet niet discussie ondermijnend bedoeld zijn of discussie ondermijnend worden. Er zijn andere forumonderdelen die ruimte bieden aan humor, genoeg ruimte voor humor dus op 50plusser. In een serieus topic zal het echter als off-topic reactie gezien worden of als discussie ondermijnend gedrag.

5.5 Overbodige opmerkingen bijvoorbeeld:
-In een topic reageren met een mededeling dat het onderwerp u niet interesseert.
-In een topic reageren met een mededeling dat u niet in het topic zal reageren.
-Of met een medeling dat u misselijk wordt van de discussie.
-Of 'enkel' een mededeling dat u het eens bent met een vorige schrijver, of dat u dat ook vindt.
-Een niets toevoegende opmerking maken zoals b.v. "Heb je hem/haar weer!"
-Of een opmerking dat er wel commentaar zal komen van "de andere partij" ( dit valt ook onder splijtende opmerkingen, zie hieronder)

Splijtende opmerkingen zijn opmerkingen waarin andere leden tot een groep met bepaalde belangen worden gebombardeerd. Het noemen van van andere leden in een negatief daglicht is niet toegestaan, en ook insinuatieve opmerkingen als "sommige leden op dit forum ..." , "Er is hier een groepje dat..." willen we als moderator hier niet hebben omdat het polarisatie geeft.

5.6 Metadiscussies
Metadiscussies zijn discussies over de discussie zelf, over de manier van discussieren, of over het postgedrag van andere leden, of over moderators en moderatiezaken, en die metadiscussies horen niet thuis in de reguliere topics. Ze zijn erg moderatiegevoelig en in de reguliere topics altijd off-topic. Alleen in het forumonderdeel "Updates / Forumregels / Moderators" is er (met enige restricties) ruimte voor metadiscussies.
Ga ook niet als forumlid op de stoel van een moderator zitten en een ander forumlid (belerend of vermanend) aanspreken op het forumgedrag. Dat komt de sfeer niet ten goede.

5.7 In de gebruikersnaam zijn niet toegestaan:
Overbodig veel hoofdletters of niet-lettertekens
Een site- of mailadres of iets wat hierop lijkt
Het beheer behoudt zich het recht voor om ook andere gebruikersnamen zonder opgaaf van reden te weigeren of te blokkeren.

5.8 Profiel
In je profiel kun je achtergrondinformatie over jezelf kwijt. En vindt je alle berichten, reacties en foto’s van jezelf.

Wat betreft de avatar: hierbij is het niet toegestaan om te compenseren wat elders ook al verboden is (bijvoorbeeld reclame voor een site, beledigende onderdelen etc). Bovendien mag de avatar niet geanimeerd zijn en geen vrouwonvriendelijke afbeeldingen bevatten.

Voor de ondertekening geldt het volgende:
Geen afbeeldingen, die kunt u al in uw avatar plaatsen
Geen links naar externe sites, dat adres kunt u bij uw homepage invullen.
Geen witregels
Geen afwijkende kleur of formaat lettertype
Ook vet is niet toegestaan, italic overigens wel
maximaal 255 karakters6. Moderatoren
Het moderatieteam probeert ervoor te zorgen dat iedereen de regels van het forum naleeft. En dat mensen dat structureel niet doen of zich misdragen op de vingers worden getikt of zelfs worden verbannen.

7. Disclaimer
De beheerders en moderatoren van dit forum proberen ongewenst materiaal zo snel mogelijk te verwijderen. Het is echter onmogelijk om ieder bericht te controleren.
Door gebruik van deze website te maken stem je in met de voorwaarden en erken je dat alle berichten op dit forum, meningen en gezichtspunten van de gebruikers zelf- en niet van de beheerders, moderatoren of webmaster zijn (behalve bij de berichten die door deze mensen zelf zijn gedeeld).
Ook geeft je aan geen plagiaat of copyright van derden te schenden. Het beheer kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van berichten leden.

Je geeft verder aan dat je geen kwetsende, obscene, vulgaire, lasterlijke, haatdragende, bedreigende, sexueel-georienteerde berichten plaatst. Verder dien je jezelf te houden aan de van toepassing zijnde wetten en regels. Als je jezelf niet houdt aan deze voorwaarden of aanwijzingen van het beheer niet volgt kun je meteen en permanent verbannen worden en zal eventueel de service provider op de hoogte worden gesteld van je gedrag. Het IP adres van je computer wordt bij ieder bericht opgeslagen om het beheer van de site te vereenvoudigen.

Verder bewaart het systeem cookies op je computer. Deze cookies bevatten geen van de gebruikersinformatie die in het profiel opgegeven wordt. Je stemt ermee in dat bovenstaande gegevens bijgehouden worden. Deze informatie zal niet bekend worden gemaakt aan derden zonder je uitdrukkelijke toestemming.

Het beheer van de site heeft het recht alle berichten en/of accounts te verwijderen, bewerken of verplaatsen. En heeft het recht onderwerpen en forums te sluiten op het moment dat zij dit passend vinden.

Alle reacties op het forum en alle rechten die hiermee gemoeid zijn worden eigendom van 50plusser.nl. Het staat 50plusser.nl dan ook vrij (delen of bewerkingen van) de inhoud van dergelijke berichten naar eigen inzicht te gebruiken.
Laatst aangepast door 50plusser.nl op Di Mrt 03, 2015 4:15 pm, in totaal 4 keer bewerkt
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Verstuur e-mail Bekijk de homepage


AdvertentiePagina 1 van 1

Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk